Blog Jualan

Dijemput mengunjungi blog jualan saya di http://jualanshiros.blogspot.com/ Terima kasih.

Tuesday, November 3, 2009

Roses

Walaupun aku agak fail menjaga rose, tapi tetap jugak nak beli bila nampak yg berkenan kat nursery. Takpelah, belajar sikit sikit....yg pasti rasa seronok bila tengok rose berbunga. Yg menyakitkan hati apabila si belalang sibuk meratah daun dan kudup bunga.






7 comments:

adiwarnatasya said...

Takteknyerrr roses nie:)
I like this colour kak:)

fzi said...

Salam Shida....
Cantik sume roses shida tuh...
Akak surrender bab roses ni...dah dua kali try... tapi tetap tak reti nak ikut rentak dia..
Satu...satu....KO.... :)

Kak hanim said...

cantiknya ros yang 2nd last tu shida.

Akak ada 2 pasu ros bandar ni, yang lain ros kampong.

Shida said...

To Adi:
Rose ni cantik dan wangi tapi sangatlah cerewet. Cerewet sebab dia mudah diserang oleh kumbang dan belalang.

To Fzi:
Ye kak, betul tu. Tapi saya ni tetap nak tanam w/pun pokok yg mati dah berpasu pasu..he..he..he....

To Kak Hanim:
Yg 2nd last tu pun jenis kampung jugak. Saya ambil cutting yg orang buang selepas trim.

iela said...

rose mmg agak cerewet.dia perlu matahari tapi jgn direct sun trus kepada ros tu.baja yg baik utk ros ialah baja soya yg dicampur dgn udang.baja ni digunakan oleh pekebun2 yg menjual ros2 di nursery.baja organik yg juga sesuai utk semua tanaman.tak perlu takut jika terlebih letak kerana ia takkan menyebabkan pokok mati.
ros perlu di sembur racun sekurang2nya sebulan sekali utk hapuskan kutu2,'benang' yg selalu dibwh daun,penyakit.
tips utk bunga tahan lama: jgn siram di atas bunganya sebaliknya siram ditanahnya saja.bunga nya akan bertahan lebih lama dan tak cepat gugur.

iela
www.portgardennursery.blogspot.com

siti ajar bt yaakob said...

salam satu citarasa...haaa dah jumpa geng...peminat rose...

苦瓜鹹蛋Star said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚